Bpo8058-Grafkelder-oranjes.jpg
Markt 80 Delft
Markt 80 Delft

Praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk

Het beroemdste mausoleum en bijbehorende grafkelder van Nederland is natuurlijk het Praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. Daar zijn alle Oranjes die op de troon hebben gezeten begraven. Met uitzondering van Koning Stadhouder Willem III die in Westminster begraven is. Willem van Oranje is in 1584 bijgezet in de kripte die onder het priesterkoor te vinden was in de Nieuwe Kerk. In 1614 is daar een praalgraf boven opgezet ontworpen door Hendrik de Keijzer. In 1623 is dit graf voltooid door de zoon van Hendrik de Keijzer. Er is marmer, zwart marmer en portor een kostbare marmer soort uit Italië gebruikt. Bij portor zie je aders van een gouden kleur vandaar de naam drager van goud. Willem van Oranje is in twee gedaantes afgebeeld zittend als een actief persoon met een harnas aan in brons uitgevoerd en liggend op zijn doodsbed met een hondje aan zijn voeten in marmer uitgevoerd.

Op de vier hoeken staan bronzen vrouwenfiguren die voorstellen de liefde voor de vrijheid een vrouw met een hoed, een vrouwspersoon met een tak en een leeuwenvel die kracht symboliseert, een vrouwfiguur met een weegschaal die staat voor gerechtigheid en een vrouw figuur met een kerkje in haar hand staat voor godsdienstigheid.

Tot slot is er een vrouwenfiguur te zien die op een trompet blaast zij beeldt de Roem uit. De sluitsteen weegt twee ton en wordt alleen weggehaald als een lid van het koninklijk huis er begraven wordt en de grafkelder daarvoor geopend moet worden. De kelder zelf is via een andere ingang wel te betreden.

Mausoleum Nieuwe Kerk Delft

Bpo8058-Grafkelder-oranjes.jpg 8 jaar geleden
  • Je moet om een reactie te plaatsen
Toon 1 resultaat